Logo BIP Logo ePUAP
  • PL
  • EN
  • DE
  • CZ

Światowy Dzień Zdrowia

Bezpieczna żywność – od pola do stołu

W 2015 roku tematem przewodnim Światowego Dnia Zdrowia będzie bezpieczeństwo żywności – problem interdyscyplinarny. Obchody Światowego Dnia Zdrowia 7 kwietnia, to okazja do uświadomienia rządom, producentom, przedsiębiorstwom handlowym i społeczeństwu, jak duże znaczenie ma bezpieczeństwo żywności i jaką rolę każdy z tych podmiotów może odgrywać w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, która trafia na talerze konsumentów.

Zmiany w produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności (intensywne rolnictwo, globalizacja handlu żywnością, działalność zakładów zbiorowego żywienia i posiłki sprzedawane na ulicy), zmiany środowiskowe, pojawianie się nowych bakterii i toksyn, oporność na leki przeciwdrobnoustrojowe – wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko skażenia żywności. Większa intensywność podróżowania i rozwój handlu zwiększają prawdopodobieństwo rozprzestrzeniania się skażenia.

Niebezpieczna żywność może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem, takich jak biegunki, choroby wirusowe (pierwsze przypadki zakażenia wirusem Ebola związane były ze skażonym mięsem pozyskiwanym z dzikich zwierząt), problemy z płodnością, zaburzenia rozwoju i nowotwory.

Kampania ma na celu:

- zachęcanie rządów do poprawy bezpieczeństwa żywności poprzez przeprowadzanie kampanii zwiększających świadomość ogółu społeczeństwa oraz zwracanie uwagi na bieżące działania podejmowane w tym zakresie;
- zachęcanie konsumentów do sprawdzania, czy znajdujący się na ich talerzach posiłek jest bezpieczny (zadawanie pytań, sprawdzanie etykiet, przestrzeganie zasad higieny).

Źródło: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Opolu,  kliknij tutaj.

Materiały:
PDF5 kroków do bezpiecznej żywności.pdf
PDFBezpieczeństwo żywności ulotka informacyjna.pdf
PDFHasło Roku 2015 .pdf
PDFWytyczne dla podróznych dotyczace bezpiecznej zywnosci.pdf